V období Navrátrí je dobré naplánovat si jídlo na anuštánu. Jezení lehkých a lehce stravitelných potravin kdykoliv během intenzivní praxe pomáhá udržovat v rovnováze jemnou energii. V tomto smyslu uvádíme několik receptů na postní jídla, která jsou doporučena Má jako podpora úspěšné anuštány. Vhodné je připravit buďto tři postní jídla denně nebo každý den sníst jedno normální jídlo a dvě postní. Vyberte si, co pro vás bude fungovat. Recepty na tato jídla se nazývají “postní”, nicméně jsou jednoduchá, uspokojivá a velmi chutná!
Seznam všech postních potravin je uveden níže.
Dušená jablka: Jednoduchá snídaně či svačina
Jablka
Voda
Sladidlo (ne bílý cukr)
Kardamon
Ghí
Příprava:
Nakrájejte jablka na tenké plátky, dejte do nádoby a zakryjte vodou. Vařte do změknutí. Před podáváním přidejte kardamon, sladidlo a trošku ghí.
Postní brambory
(Pro 2-4 osoby)
4 střední brambory, nakrájené na menší kousky
2 lžíce oleje
1 lžička kumínových semínek
1 lžička soli
1 lžička drcených jalapeno papriček
½ lžičky mletého černého pepře
1 lžíce citronové šťávy
¼ hrnečku nakrájeného čerstvého koriandru
¼ hrnečku neslaných buráků, rozlámaných na male kousky
Příprava:
Uvařte brambory do změknutí. Dejte je stranou.
Zahřejte olej na pánvi na středně vysokou teplotu. Po rozehřátí, přidejte kumín a brambory. Zmírněte plamen. Přidejte sůl, papričky jalapeno a citronovou štávu. Vařte po dobu 3-4 minut, občas promíchejte. Odstraňte z ohně, přidejte čerstvý koriandr a buráky a podávejte.
Špenátový salát
(Pro 2-3 osoby)
Zálivka:
1 lžíce oleje
1 svazek špenátu, omytý a nakrájený
¾ lžičky soli
1 lžička mletého černého pepře
½ lžičky citronové šťávy
Příprava:
Rozehřejte olej na pánvi na středním ohni. Když je zahřátý, vypněte a rychle přidejte všechny ingredience. Míchejte špenát do té doby, než povadne. Odstraňte z ohně a podávejte.
Bramborovo-mrkvová polévka
(Pro 4-6 osob)
6 šálků vody
4 střední brambory, oloupané a nakrájené
2 střední mrkve, nakrájené
1 lžička soli
1 lžička mletého černého pepře
1 lžíce oleje
1 lžička kumínových semínek
¼ šálku nakrájeného čerstvého koriandru
Příprava:
Uvařte brambory a mrkev v tlakovém hrnci na středním plameni až do té doby, než pára začne pískat. Odstraňte z ohně a počkejte, než veškerá pára odejte. V mixéru rozmixujte brambory a mrkev na hladkou tekutou konsistenci a vraťte do hrnce. Přidejte sůl a pepř. Přiveďte k varu a nechte probublávat na mírném ohni po dobu deseti minut. Přidejte zbývající vodu.
Zahřejte oheň na male pánvi. Po rozpálení přidejte kumínová semínka a nechte smažit do doby, než začnou praskat. Je-li to nutné, zřeďte polévku vodou. Přidejte čerstvý koriandr na povrch a podávejte.
Mrkvový salát s rozinkami
(Pro 4-6 osob)
3 šálky mrkve, nastrouhané
½ šálku rozinek
½ šálku opražených slunečnicových semínek
1/2 šálku pomerančového džusu
1/4 šálku citronové šťávy
Špetka soli
1 lžička olivového oleje
Hrstka nakrájeného čerstvého koriandru a petržele
Příprava:
Smíchejte mrkev a rozinkami. Zalijte vařící vodou na 5 minut. Dobře sceďte a přidejte zbytek ingrediencí, dokud je směs horká. Nechce zchladit a na vršek dejte čerstvý jogurt.
Quinoa s brambory a mrkví
(Pro 4-6 osob)
5 lžic oleje
1 lžička kumínových semínek
1 lžička koriandrových semínek
2 střední brambory, nakrájené
2 střední mrkve, nakrájené
1 šálek vody
3 lžičky soli
1 šálek nevařené quionoi – uvařte dle návodu na balení a nechce zchladit
Nakrájený čerstvý koriandr
Nakrájené čili papričky, dle chuti
Příprava:
V pánvi se silným dnem rozpalte olej. Přidejte kumínová a koriandrová semínka. Dále přidejte brambory, mrkev, vodu a sůl. Vařte do té doby, než téměř změknou, přidejte quinou a vařte dále na nízkém ohni do té doby, než se zelenina zcela uvaří a quinoa je horká. Odstraňte z ohně a vmíchejte čerstvý koriandr.
Samo Khičerí
(Pro 2-4 osoby)
2 lžíce oleje nebo ghí
1 lžička kumínových semínek
4 šálky vody
2 šálky sama (obilovina, která je k dostání v prodejnách s indickými potravinami)
2 velké brambory, oloupané a nakrájené na male kostky
1 ½ lžičky soli
¼ lžičky černého pepře
¼ šálku čerstvého koriandru, nakrájeného
Příprava:
Propláchněte samo dobře v teplé vodě, 3-4x, sceďte.
Na velké pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Když je olej horký, přidejte kumínová semínka. Jakmile semínka začnou praskat, přidejte vodu a zmírněte oheň na středně nízký. Přidejte samo a brambory. Promíchejte dobře a přikryjte pokličkou, občas zamíchejte.
Nechte provařit 10 minut nebo do té doby, než se vyvaří voda a směs se uvaří na kašovitou konzistenci. Vmíchejte sůl, pepř a koriandr. Podávejte s bílým jogurtem.
Jako možnost můžete přidat lžičku rozmačkaných červených papriček nebo jednu jalapeno.
Seznam potravin vhodných při půstu
Ideální je ovoce, ořechy, mléčné výrobky a všechna kořenová zelenina, vyjma cibule a česneku. Definitivně vynechte alkohol, maso, vejce, cibuli a česnek, protože fungují proti energii anuštány.
Všechna kořenová zelenina (pár příkladů)
• Mrkev
• Brambory
• Yam/Sladké brambory
• Kořen manioku (yucca, tapioka)
• Jícama (mexický tuřín)
Obilniny
• Pohanka
• Quinoa
• Samo (v indickém obchodu)
• Rajagaro (v indickém obchodu)
Listová zelenina
• Špenát
• Čerstvý koriandr
Koření
• Černý pepř
• Kardamon
• Skořice
• Hřebíček
• Kumín
• Zázvor
• Zelené čilli papričky
• Neemové listy
• Muškát
• Sůl
Cukr
Ořechy (všechny druhy)
Buráky
Ovoce (všechny druhy)
Mléčné výrobky
• Mléko
• Máslo/ghí
• Jogurt
• Zakysaná smetana
• Smetana
• Šlehačka
• Sýr (se zeleninovým sířidlem)
• Žervé
• Tvaroh
Přeložila Martina Zisková